11 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 18.30, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μετεώρων

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Μάχη της Μερίτσας 

Τίτλος Εκδήλωσης:

Μάχη της Μερίτσας: Εθνική Αντίσταση, Ιστορική Μνήμη και Μηνύματα

Οργανωτική Επιτροπή

Συντονιστής

Καλύβας Γρηγόρης, Δημοσιογράφος

 

Μέλη

 

Τσιλίκης Δ. Πρόεδρος Οξύνειας

Καραγιάννης Ζ. Πρόεδρος Αγιοφύλλου

Δελιτζιάς Δ. Πρώην Αντιδήμαρχος (Αγναντιά)

Μυλωνάς Α. Οξύνεια

Ράπτης Α. Σταγιάδες

 

Ομιλητές και τίτλος Ομιλίας

 

  1. Βασιλόπουλος Χρήστος: "Ούτε ένα αυγό στον κατακτητή. Η άγνωστη μάχη της Μερίτσας" (Bιογραφικό)
  2. Χαραλαμπίδης Μιχάλης"Από τις φυλακές της Μνήμης μας στη δημιουργική απελευθέρωσή της" (Bιογραφικό)
  3. Αριστοτέλης Ράπτης: "Η Ιστορική Συνείδηση χωρίς συμπλέγματα" (Bιογραφικό)

 

 

Ιδιαίτερα σημεία

Ευτυχώς δε ουδείς εκ των Ιταλών ομήρων έπαθεν ουδέν. Τους αιχμαλώτους υγιείς ή τραυματίας κατευθύναμεν προς το χωρίον και τους συνεκεντριωσαμεν εντός τον σχολείου, όπου τους παρεσχέθη θερμόν ρόφημα, φαγητόν και περίθαλψις υγειονομική εις τους τραυματίας χρησιμο­ποιηθέντων προς τούτο του Ιατρού και των νοσοκόμων τον τάγματος.

Ο παπάς του χωριού Πούλιος Α­θανάσιος βγάζει το πετραχήλι, φιλά ευλαβικά το Ευαγγέλιο, αφήνει το δι­σκοπότηρο, αρπάζει το ντουφέκι, κάνει την προσευχή του και τρέχει ρασοφορεμένος να προλάβει.Για τούτο οι αιχμάλωτοι Ιταλοί λέγανε: «πολλοί παπάδες παρτιζάνοι α­φού υπήρχαν και πολλοί γενειοφόροι».

Στις 11 το πρωί ο Αδαμάντιος που γνώριζε ιταλικά μίλησε στους αιχμάλωτους μαζί με το Μαχιά και τους ανακοινώθηκε πως οι Έλληνες ξέρουν και να τιμωρούν και επειδή γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη τιμωρία είναι να συγχω­ράς τους αντιπάλους, αυτό κάναμε και εμείς οι αντάρτες ελευθερωτές της πατρίδας μας.Την ίδια μέρα άνδρες των δεκαρχιών συνόδευσαν τους αιχμαλώτους μέχρι το Μουργκάνι για να επιστρέψουν στην Καλαμπάκα.

Επί 39 χρόνια αν έλεγες ότι συμμετείχες σε αυτή τη μάχη εθεωρείσο ότι ήσουν EAMOΒούλγαρος, ανθέλληνας και εναντίον του έθνους.

Πήγαμε και εμείς από το χωριό μας, περίπου δεκαπέντε νέοι, με ό,τι όπλο μπορούσε ο καθένας να εξοικονομήσει και με μόνο πεντ'-έξι σφαίρες, γιατί τα όπλα δεν ήταν όλα του ιδίου τύπου μαλιχέρ, μαουζέρ κ.ά.

Η ιστοσελίδα

Σχεδιαστής, κατασκευαστής και υπεύθυνος της ιστοσελίδας αυτής είναι ο ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστοτέλης Ράπτης

Επικοινωνία

Αριστοτέλης Ράπτης
Ν. Βαζαίου 8
Κρυονέρι
!4568 Αττική

+306977212853

telis1943@gmail.com